Çanakkale, çok zengin doğal ve kültürel değerlere sahiptir.
Sahip olduğu topoğrafya, denizin de etkisiyle birçok noktaya görsel kalitesi yüksek alan olma özelliği kazandırmıştır. Coğrafi konum ve iklim, beraberinde zengin bitki örtüsünü ve yaban hayatını getirmiştir.
Doğal değerlerin yanı sıra kültürel değerlere de sahip olan Çanakkale, bu değerlerin bir kısmını da tarihi geçmişine borçludur. Kentin sahip olduğu Çanakkale Boğazı, Asya ve Avrupa kıtalarını birleştirerek; aynı zamanda doğunun ve batının kültürel anlamda harmanlandığı bir alan olarak gelişme göstermiştir.
Troia Antik Kenti, Alexandria Troas, Şehitler Abidesi, Apollon Smintheus Tapınağı, Arkeoloji Müzesi, Fatih Cami, Kilitbahir Kalesi, Helles Anıtı, Gelibolu Tarihi Milli Parkı, Assos, Neandria Antik Kenti, Atatürk Müzesi, Çimenlik Kalesi, Aynalı Çarşı, 57 Piyade Alayı Şehitliği, Poleksena Lahti, Kazdağı Milli Parkı, Saat Kulesi, Conkbayırı Yeni Zelanda Anıtı, Parion Antik Kenti ve benzeri 415 adet korunan alan mevcuttur. Böylesine çeşitli doğal ve kültürel değerler, Çanakkale’nin yerli ve yabancı turist için bir çekim alanı haline gelmesine ve kültür turizmi hareketliliği yaşamasına katkı sağlamıştır.
Kimi zaman bireysel, kimi zaman gruplar halinde; planlı veya planlanmamış bir rotada farklı ulaşım seçenekleriyle ilerlemek, yolculuk sırasındaki en temel harekettir. Bu hareket sırasında gözlenen doğal oluşumlar, yerleşimler, insanlar ve olaylar ise yolculuk deneyimini meydana getirir. Diğer bir deyişle, yola çıkan kişi yolculuğunu tamamladığında, geçtiği güzergâhı tüm yönleriyle deneyimlemiştir.
Dünya ve Türkiye’deki kültür rotaları örneklerinin temaları, kapsamları ve işlevleri incelendiğinde rotalar iki ana gruba ayrılabilir: tarihsel bir dönemde belirli bir amaca yönelik olarak kullanılmış rotalar ve geçmişte kullanılmamış ancak çeşitli amaçlarla günümüzde planlanmış/geliştirilmiş rotalar. İpek Yolu, Baharat Yolu, İstiklal Yolu, Haçlı Yolu, Büyük İskender Yolu, ve Evliya Çelebi Yolu; tarihsel bir dönemde belirli bir amaca yönelik kullanılmış rotalardandır. Avrupa Endüstri Mirası Rotası, Gotik Mirası Rotası, Mozart Rotası, Hitit Yolu, Akdeniz Zeytin Rotası, Don Kişot Rotası, Likya Yolu, Avrupa Bisiklet Rotaları, Yenice Ormanları ve Yürüyüş Parkurları ise; kültürel ve doğal mirası kullanarak turizmin geliştirilmesi, kalkınmanın desteklenmesi ve mirasın korunması gibi amaçlarla günümüzde yaratılan rotalardandır.
Konumu, iklim ve arazi çeşitliliği, uygarlıkların zenginliği gibi koşullar düşünüldüğünde ise Çanakkale’nin de bir yollar coğrafyası olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çanakkale’de, zengin miras birikimiyle, çalışılması ve değerlendirilmesi gereken bir konu olmaya başladı artık yollar. Bu noktadan hareketle, Çanakkale İl Özel İdaresi, Çanakkale doğal ve kültürel değerlerinin bireysel ya da gruplar halinde belli bir güzergahta deneyimlenebileceği bir proje için start verdi. İlin tarihi kentlerini, kırsal yerleşimlerini, antik yerleşimlerini, tekil tarihi yapılarını, doğal çevresini ve yaban hayatını deneyimleyebileceğimiz Troas Kültür Rotaları Projesi şu an planlama aşamasındadır. Birden fazla meslek disiplininin ortak ve kapsamlı bir çalışması olan proje, yerli ve yabancı ziyaretçiler için de heyecan ve merak uyandırıyor.